Olen teinud leiba pärmist, see nö kiire variant ja valmib ruttu. Juuretisega leib võtab aega ja katsetamist rohkem. Googlist leidsin palju erinevaid retsepte, kuidas juuretist ise teha. Kuid õnneks leidsin sellise lehe koduleivad.ee .
Avastasin, et selle lehe omanik teeb ja müüb ise oma leivasid. Leidsin ka, et ta saadab juuretist postiga, kellel soovi on. Kõige parem leid oli see, et Kai käib Viimsi Taluturul oma küpsetatud leiba müümas. Palusin tal siis järgmine kord juuretise ka kaasa võtta. Nii ma oma juuretise saingi. :)
Kõige parema selgitusega, kuidas leiba teha, on ilmselt Aetil, tema leht asub SIIN! . Ka tema soovitab küsida juuretist mõne tuttava/sõbra käest, kellel on juba toimiv juuretis.
Ka Ragne oma on hea. Selle leiab SIIT!
Mõned retseptid Kailt Leiad siit.
Ise tegin sellise retsepti järgi:
Sellest retseptist tuleb 1 leib. Kui tahad rohkem teha siis tuleb koguseid suurendada.
Vaja läks:
350 ml sooja vett (käesooja)
3-4 spl juuretist
rukkijahu (Nii palju, et tekkib hapukoore taoline mass)
Nendest ainetest teed taina, mis kerkib 8-16h, oleneb toatemperatuurist. Kui on soojem, läheb kiiremini, kui jahedam, siis võtab kauem aega. Soovitav on eelmine õhtu tainas kerkima panna. Siis saab järgmine hommik juba teha. Kui jahu sisse sõeluda, ei tule jahutükke sisse.
Järgmiseks: (Pärast 8-16h)
1,5 -2 tl soola
1,5-2 spl suhkurt (Võib ka olla pruunsuhkur)
Rukkijahu (Nii palju, et lusikaga on juba raske segada.)
Lisa kerkinud tainale sool, suhkur ja rukkijahu. Kui lusikaga enam segada ei jaksa, siis on õige aeg võtta sealt järgmiseks korraks uus juuretise alge. Umbes peotäis (3-4 spl). Pane see kaanega karpi ja lase toas paar tundi kerkida. Alles siis pane külmkappi järgmist korda ootama.
Kui juuretis on võetud, siis lisa omale meelepäraseid lisandeid : Nt seemneid, rosinaid, pähkleid vms.
Või hoopis singi- või juustutükke. Võib katsetada kõike, mis sobib söömiseks.
Sega ilusti läbi, ja pane taigen võiga ülemäärtud vormi. Pealt tee märja käega üle, ja vajuta leivale 2-3 auku (nt sõrmenukiga), ja lase rätiku all paar tundi kerkida. Kai lehel on ka videod kuidas leiba valmistada, kõik on ilusti ära räägitud, ja isegi parem jälgida kuidas? mida? tegema peab. Videod leiad SIIT!
Küpsetamise kohapealt ütlen nii palju, et küpsetaja peab tundma oma ahju. Kõik ahjud on erinevad ja kindlat õpetust pole. Kõige rohkem on sellist varianti:
230 kraadi - 20 minutit
200 kraadi - 15 minutit
180 kraadi - ca 1 h (vahel veidi kauem, kui on suurem leib)
Pane ahju küpsemise ajaks ka kauss veega, sest leib vaja niiskust.
Kui leib küpsenud, võta leib vormist ja aseta see niiskesse rätikusse, määri pintsliga pealt veega, ja keera leib rätikusse. Lase leival paar tundi jahtuda. Siis on parem lõigata. Niiske rätik ei lase leival kõvaks pealt minna. Jääb pehme.
Olen teinud nüüdseks kaks leiba. Ühe tavalise ja ühe rosinatega. Tavalise puhul ei lisanud midagi rohkem. Teisega võtsin juuretise ära, lisasin rosinad ja natukene veel pruunisuhkurt ja natukene tumedat siirupit (väga palju seda mul polnud, oleks tahtnud rohkem panna), et magusam oleks.
Loodan, et kirjutasin piisavalt selgesti ja arusaadavalt.
Välja tuli selline: (Rosinatega)
Maitsvaid suutäisi! ;)
Ise järgi tehtud retseptid ja mõni enda tuletatud ;) Suurem osa retsepte pärineb raamatust "Pereköögi kokaraamat" ja "Pereköögi kokaraamat 2". Mõlema autoriks on Lia Virkus. Üheks lemmikuks on osutunud ka taimetoit.ee lehekülg.
Populaarsed postitused
-
Kuna mina olen harjunud milliliitritega, aga paljud uuemad retseptid on detsiliitritega, siis postitan siia mõned ainete teisendused. :) ...
-
Midagi kerget ja kiiresti! Kõhu saab mõnusalt täis! Vaja läks: 4 dl piima 2 muna 0,25 tl soola 2 dl jahu ( 120 g) 2 sl sulat...
-
Ahjus tehtud pajaroog Midagi lihtsat ja head. Polnud enne teinud, aga sain hakkama ! Vaja läks mul siis: u 5-6 kartulit (...
kolmapäev, 22. juuli 2015
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar