Populaarsed postitused

esmaspäev, 11. aprill 2016

Vanaema Claire sidrunipalmik

Nagu raamatus kirjas.. Esmaüritajal on küpsetisega vaeva ja pusimist omajagu, kuid usu - kui korra oled hakkama saanud, tahad seda teha ikka ja jälle. (Lia Virkuse kokaraamatust) Tõesti, selle taina tegemine nõudis veidi suuremat jõudu kui muidu pärmitaina tegemine.. Ja täidis voolas välja.. Aga üritan järgmine kord midagi välja mõelda, kuidas seda seal sees hoida küpsemise ajal. Kui keegi teab nippi, siis ma oleks väga tänulik. Palmik ise on väga maitsev!

Vaja läheb:

Eeltainas:

50 g jahu
3 tl kuivapärmi
2 spl suhkurt
200 ml käesooja või veidi soojemat piima (kuivpärm soovib umbes 30-40 kraadist piima kerkimiseks)

Teine tainas:

500 g külmkapikülma jahu
200 g külmkapikülma võid
3 muna kollast
1 tl soola
1 tl kardemoni ja/või safranit

Sidrunikreem:

200 g toasooja võid
200 g suhkurt
1 suure või 2 väiksema sidruni koor (koort panin vähe, panin hoopis sidrunimahla veidi)

Pealepuistamiseks: (soovi korral, ise ei saanud panna, üks pereliige ei söö neid :) )

1- 2 dl rosinaid

Määrimiseks:

Muna

Valmistamine:

Sega eeltaina jaoks jahu kuivpärmiga, lisa suhkur ja piim ning sega läbi. Jäta saadud vedel tainas tunniks ajaks sooja kohta kerkima. Haki teise taina ained omavahel segi. Sega kerkinud eeltaina hulka alustuseks väike osa teisest tainast, seejärel vähehaaval ülejäänu. Sõtku, kuni saad ühtlase taina. (see tuleb üsna tugev ja seda on päris raske sõtkuda) Jäta veel tunniks ajaks sooja kohta rätiku alla kerkima.

Kreemi tegemiseks vahusta toasoe või suhkruga. Sega hulka riivitud sidrunikoor. Poolita kerkinud tainas ja vormi kaheks rulliks. Rulli need veidi õhemaks, nii et saad kaks kitsast piklikku plaati. Poolita mõttes plaati ja pane ühe pikliku poole keskele pool kreemist. Määri tühi pool munavalgega ja tõsta tühi pool kreemiga poole peale. Vajuta küljed ja otsad kinni. Toimi teise poole samamoodi.

Tõsta kaks rulli kõrvuti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nii, et munavalgega kohad jäävad peale. (võimalik, et kokkuvajutatud kohtadest pressib seda veidi välja). Puista üle vees leotatud rosinatega. Keera kaks rulli palmikuks. Püüdes rosinatega koht jääb teise tainarulli alla. Lase 1 tund rätiku all kerkida ning määri munaga.

Küpseta ahjus 250 kraadi juures 10 minutit. Ja seejärel 175 kraadi juures 45 minutit. Pane küpsemise ajaks ahju alumisele siinile pann veega. Kui palmik kipub liiga pruuniks minema, kata see fooliumiga.

Jahtunud palmikule võib raputada peale tuhksuhkurt.

Välja tuli mul selline:


Maitsvaid suutäisi ! ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar